هیپنوتیزم را بشناسیم

در ابتدا به تعریف هیپنوتیزم و مدیتیشن،مراقبه،ریلکسیشن، ذهن آگاهی، وتفاوت هیپنوتیزم با ذهن آگاهی ، و تفاوت مدیتیشن با مراقبه می پردازیم و سپس انواع هیپنوتیزم وتفاوت آنها،موارد کاربرد و انواع بیماری هایی که با هیپنوتیزم درمان می شوند. ودر نهایت به  مراحل ونحوه انجام خود هیپنوتیزم می پردازیم.

تعریف هیپنوتیزم( تربیت روانی یا خواب مصنوعی):

تصورات غلطی درباره هیپنوتیزم وجود دارد که باعث شده خیلی از افراد جامعه به هیپنوتیزم بدبین شوند و نتوانند از تاثیرات مثبت درمانی آن بهره گیرند.متاسفانه بسیاری از مردم هیپنوتیزم را یک کار خارق‌العاده می‌دانند که انسان را اسیر دست هیپنوتیزم‌گر می‌کند اما هیپنوتیزم در حقیقت، یک پدیده طبیعی مغز انسان است، همان‌طور که خواب و بیداری وضعیت‌های مختلف و طبیعی مغز انسان هستند. دو نوع هیپنوتیزم وجود دارد. یکی، هیپنوتیزم خود‌به‌خود است؛ مثلا وقتی غرق در تماشای فیلمی می‌شویم که برایمان جذاب است از صداها و اتفاقات اطراف بی‌خبر می‌شویم. یا اینکه بعضی موقع‌ها، در حال رانندگی هستیم ولی فکرمان به طور کل جای دیگری است و اصلا به رانندگی توجهی نداریم. در حقیقت هروقت یکی از حواس پنجگانه کار نکند هیپنوتیزم خود به خود رخ داده است. حافظ هم در این باره بیتی دارد که می‌گوید:  ” هرگز حدیث حاضر غایب شنیده‌ای؟ من در میان جمع و دلم جای دیگر است. ” به نظر من بهترین واژه معادلی که می‌توان برای هیپنوتیزم انتخاب کرد واژه «جذبه»  است. در هیپنوتیزم انعطاف‌پذیری و قابلیت پذیرش مفاهیم توسط شخص زیاد می‌شود. چکیده و اصل هیپنوتیزم در ایجاد و خلاقیت یک تمایل و توانایی خلاصه می شود که باید در فرد هیپنوتیزم شونده پدید آید. او باید بتواند از صحبتهای هیپنوتیزور و در ذهن روشن و فعال خود تصویری زنده و واضح بسازد و تمام تخیلات و تمرکز ذهنی خود را تنها در این راستا تجهیز و تمرکز بخشد. مطالبی که هیپنوتیزور به او ارائه می دهد ممکن است حقایقی قطعی یا سمبولیک باشند. هیپنوتیزم درمانی یک روش درمانی است که در یک مرحله یا مراحلی از آن از هیپنوتیزم استفاده می‌شود. هیپنوتیزم یک روش درمانی برای حل بسیاری از مشکلات است که در آن شخص باید ذهن خود را از کلیه افکار انحرافی خالی و پاک کند. همچنین شخص باید به اصالت علمی هیپنوتیزم و قابلیت عملی هیپنوتیزور اعتقاد و ایمان داشته و به اندازه کافی قدرت تمرکز و تصور پیدا کند. هیپنوتیزم بیدار یک روش درمان خوشایند و ارزشمند است برای زندگی بهتر و آرامشی دل انگیز است.بنابر این می توانید در مکانی زیبا و آرامش بخش و سرشار از انرژی های مثبت نسبت به درمان خود اقدام نمائید، اگر از اضطراب و استرس، افسردگي، پرخاشگري، وسواس، ترس هاي بی اساس، لکنت زبان، پانيك (هراس)، بیماریهای جسمی با منشاء عصبی، سردردهای تنشی ، میگرن، سندرم روده تحریک پذیر، اختلالات خواب، خجالت و كمروئي ، افزایش اعتماد به نفس، افزایش خلاقیت ویژه هنرمندان، تمرکز فکر، رها سازی خاطرات ناخوشایند، تصویر سازی ذهنی – درمانی ،دردهای عصبی قفسه سینه، فشارخون عصبی و تنگی نفس عصبی، تقویت حافظه ویژه دانش آموزان ودانشجویان همراه با رفع اضطراب امتحان و  ضعف حافظه و نداشتن اعتماد به نفس رنج می برید و از سایر روشهای درمانی نتیجه نگرفته اید و یا اگر میخواهید نسبت به بهبود وضعیت خود نظیر خلاقیت در کار و هنر، موفقیتهای تحصیلی، افزایش عزت نفس، چاقی و لاغری و ترک سیگار خود نتایج مثبتی داشته باشید، از درمانهای موثر و کارآمد هیپنوتیزم  واستفاده کنید.روشهای نوین هیپنوتیزم درمانی همراه با مشاوره پزشكي راهی برای خاتمه دادن به این مشکلات جسمانی و روانی است. با درمان های با هيپنوتيزمی هر روز بهتر و بهتر مي شويد.

امروزه هیپنوتیزم درمانی مورد توجه افراد بسیاری قرار گرفته است و در گذشته ها ،  بسیاری از افراد این نوع درمان را خرافات می پنداشتند و به آن باور چندانی نداشتند.قدیمی ها تصور می کردند این متد تنها روی افراد ساده لوح جواب می دهد چرا که ممکن است در اثر هیپنوتیزم تلقین هایی به آنها وارد شود و آنها نتوانند پاسخ صحیح بدهند و در نتیجه هیپنوتیزم روی انها تاثیر مثبتی داشته باشد.برای انجام هیپنوتیزم کسی که مجری آن است می بایست تبحر و تجربه کافی در این زمینه داشته باشد.می توان گفت تقریبا تمام افراد هیپنوتیزم پذیر هستند و عمل هیپنوتیزم روی آنها جواب مثبت می هد.افرادی که از هوشمندی بالاتری نسبت به سایرین برخوردارند از نتایج مثبت و بهتری در اثر هیپنوتیزم بهره می برند.برای انجام هیپنوتیزم نیاز است تا خود فرد پذیرای آن باشد و افرادی که دارای شک و شبهه در این مورد هستند ممکن است نتوانند به درستی همکاری کنند و نتایج مثبت روی انها به سختی ظاهر شود.این بدین معنی نسیت که نمیشود آنها را هیپنوتیزم کرد بلکه بدین معنی است که برای حصول نتایج مورد نیاز در هیپنوتیزم درمانی نیاز به تلاش و کوشش بیشتری می باشد.اساتید هیپنوتیزم بر این باورند که علت بروز بیشتر بیماریهای جسمی و روانی نوعی آشفتگی در ذهن انسان است.این امر زمانی تحقق یافت که بیمارانی که تحت درمان قرار گرفته بودند و زمانی که پس از هیپنوتیزم درمانی آشفتگی های ذهنی آنان کاهش پیدا می کرد،سایر بیماری ها نیز از آنان دور می شد و درمان بسیاری از بیماری ها از این طریق امکان پذیر بود.اگر بخواهیم دید کلی به شما دهیم تا بدانید هیپنوتیزم درمانی چگونه عمل می کند باید در پاسخ گفت که با هیپنوتیزم مغز در حالتی بین حالت خواب و بیداری یا حالت ذهنی غیر معمول است با تزریق موجی از اعتماد به نفس و تلقین برخی موارد به فرد باعث می شود ذهن او در مقابل بسیاری از افکار نادرست و آشفته تسکین پیدا کند.تا جایی که فردی که تحت هیپنوتیزم قرار می گیرد به این باور می رسد که تمام چیزهایی که به او گفته شده اند صحت دارند واتفاق می افتند و حتما نیز همانطور خواهد شد.

بسیاری از ما در فیلم ها دیده ایم که افراد بدجنس از قدرت هیپنوتیزم برای وادار کردن فردی برای انجام کاری استفاد میکنند اما در واقعیت هیپنوتیزم راهی جهت دسترسی به خود آگاه است. شما همیشه در کنترل هستید .

امروزه بعضی از درمانگران از هیپنوتیزم بعنوان ابزار آرام سازی برای درمان مشکلات سلامت روان مانند اضطراب و بیخوابی استفاده می کنند. در این بخش ازتحول آگاهی 25 واقعیت مسحور کننده درمورد هیپنوتیزم را خواهید خواند.

هیپنوتیزم

حقایقی باورنکردنی درمورد هیپنوتیزم

1-معالجه امراض بوسیله هیپنوتیزم مثل هیپنوتیزم نیست. درمان با هیپنوتیزم یک هیپنوتیزم کاملا هدایت شده با هدف کمک به یک بیمار در پیشگیری از یک مشکل روانشناختی است.

2- هیپنوتراپیست ها میتوانند گواهی و مجوز رسمی دریافت کنند اما هیچ مقرراتی در این باره موجود نیست. 

3- خود تلقینی یا تلقین بوسیله یک هیپنوتراپیست در هنگام درد زایمان میتواند جهت کاهش درد مفید واقع شود.

4- تحقیقات روی کورتکس مغز نشان میدهد که در هیپنوتیزم ، مغز تحت شرایط نوروفیزیولوژی جدیدی قرار می گیرد

هیپنوتیزم درمانی

5- هیپنوتراپیست ها برای هیپنوز کردن بیمار معمولا از تکنیک های خاص القایی همچون تجسم ، فیکس کردن چشم ها یا وضعیت و حالت جسمی استفاده می کنند.  

6- میزان موفقیت هیپنوتیزم تا میزان زیادی بستگی به این دارد که شما تا چه حد میتوانید در تلقین موفق بوده اید. 

7- هیپنوتیزم نباید برای افرادی که از بیماری های شدید روانی رنج میبرند استفاده شود. 

8- هیپنوتیزم چهار مرحله دارد :خلسه سبک، خوابگردی آشکار ، خواب مطلق و مرحله کما. 

9- خود تلقینی شاخه ای از هیپنوتیزم است که در آن فرد با استفاده از عبارات و موقعیت های مثبت به طور پیوسته درک خود را تغییر میدهید. 

10- درحالیکه هیپنوتیزم میتواند ابزار عملی مناسسب برای بیمارن خاص باشد ، نباید جایگزینی برای درمان اصلی باشد و در جلسات روانپزشکی نباید به عنوان تنها مورد درمانی استفاده شود. 

11- در تاریخ بشری هیپنوتیزم با سحر و جاد همراه است اما تاریخ علمی آن با فرانسیس مسمر و در قرن 18 میلادی آغاز شد. 

12- هیپنوتیزم به بازگشایی و کمک به افراد برای پیدا کردن خاطرات گم شده در ناهشیار کمک میکند. 

هیپنوتیزم

13-  والدینی که از استفاده مکرر فرزند بیش فعال شان از دارو ناراحت هستند میتوانند هیپنوتیزم را بعنوان درمان این بیماری در نظر بگیرند. هیپنوتیزم احساس کنترل و عرت نفس را در کودک بالا برده و استرس را نیز میکاهد. 

14-استیج هیپنوتیزم یک نوع بسیار متفاوت از هیپنوتیزم است که در آن از روانشناسی برای پیدا کردن افراد صحیحی برای استفاده می شود. وقتی معیارهای مناسب را یافتید، استیج هیپنوتیزم معمولا میتواند افراد را بی چون و چرا وادار به انجام کاری که از آن ها درخواست می شود کند. 

15- برای منظم شدن، هیپنوتیزم میتواند بعنوان ابزاری برای رسیدن به هدف شما را یاری کند و شما را در موقعیت ریلکس و خلسه مانند قرار دهد که میتواند کمک به قرار گرفتن تان در مسیر حرکت باشد. 

16-  مطالعات نشان میدهد که برخی افراد پس از اینکه هیپنوتیزم شدند ، توانستند سیگار را ترک کنند.

 

ترک سیگار

17- هیپنوتیزم فرد را در مواجهه و مغلوب شدن بر ترس ها و فوبیا ها کمک می کند ، مغز را یاری میکند تا بتواند ادراک خود را در هنگام مواجه با فوبیا تغییر دهد. 

18- عوارض جانبی هیپنوتیزم نادر است اما سردرد ، خواب آلودگی، اضطراب و ایجاد خاطرات دروغین همه عوارض جانبی آن شناخته می شوند. 

19- علیرغم آنچه در فیلم ها دیده اید ، نمیتوان در خلسه هیپنوتیزم گیر افتاد. 

20- هیپنوتیزم به درمان بیخوابی و جلوگیری از راه رفتن هنگام خواب کمک میکند.

هیپنوتیزم برای جلوگیری از راه رفتن در خواب

خوابگردی

21-  هیپنوتیزم برای کمک به افراد جهت تحریک حواس، رفتار و افکار بیمار به کار گرفته می شود. 

22- برخی از هیپنوتراپیست ها برای بیمارانی که توجه کوتاهی دارند از هیپنوتیزم های القایی سریع استفاده می کنند. 

23-  هیپنوتیزم اگر با ورزش و رژیم غذایی مناسب همراه باشد میتواند منجر به کاهش وزن شود. 

24- تکنیک مشترک هیپنوتیزم این است که به طور ذهنی فرد را به سمت یک پله هدایت کند. 

25- هیپنوتیزم همچنین میتواند کمک به از بین بردن دیگاه های منفی و افزایش مثبت نگری فرد کند و همین موضوع منجربه افزایش اعتماد به نفس می شود.

آموزش هیپنوتیزم:

برخلاف تصور بسیار از افراد که فکر می کنند هیپنوتیزم یک پدیده غیر عادی و ماورائ طبیعی است باید خاطر نشان کرد که هیپنوتیزم یک امر خیلی عادی است و آموزش هیپنوتیزم نیاز به کمی تمرین و البته تمرکز دارد.مانند بیداری معمولی هیپنوتیزم نیز یک حالت یا state  از رفتار مغز است و افرادی که در حالت بیداری هستند توانایی شنیدن و دیدن و سایر واکنش های مغز و 5 حس اصلی را دارند.خواب رفتن بصورت طبیعی نیز از دیگر حالت ها و رفتار های مغز به شمار می رود و در حین خواب نیز مغز انسان توانایی کنترل انواع اندام ها نظیر تنفس و گردش خون و … را دارد و در این حالت مغز در حالتی مشابه stand by به سر می برد.کسی که خواب است واکنشی نسبت به صداهای اطراف و صحبت های افراد ندارد و اگر هر واکنشی بخواهد منجر به نشان دادن عکس العمل در فرد شود می بایست دارای سطحی بالاتر باشد.مثلا برخی افراد با صدای بلند از خواب بیدار می شوند و یا تکان دادن فرد یا پاشیدن آب به صورت او باعث می شود تا فرد از خواب بیدار شود.هنگامی که شما در خواب به سر میبرید مغز شما در حال آنالیز اتفاقات افتاده در روز می باشد و در این state  مغز در حالت رویای بسر می برد.هنگام انجام این آنالیز ها فرد در حالت خواب است و نمی تواند واکنش خاصی را صورت دهد.آموزش هیپنوتیزم به شما کمک می کند تا بتوانید این ابعاد مختلف را درک کرده و در هر کدام کار خاصی را انجام دهید.حالت دیگر از رفتار مغز، حالت سرسام می باشد که در آن ممکن است فرد کلماتی را به زبان بیاورد و آنها را به یاد نیاورد و اگر زمانی بابت اتفاقات افتاده از او سوالی بکنید، چیزی را به یاد نمی آورد.حالت هیپنوتیزم متفاوت از تمامی حالت های بیان شده عمل می کند و مشابه فرد خوابیده ، فرد هیپنوتیزم شده در بیشتر انواع هیپنوتیزم دارای چشمانی کاملا بسته می باشد.در ادامه با آموزش هیپنوتیزم شما را همراهی خواهیم کرد.

 

نحوه انجام هیپنوتیزم

 به پشت بر روی زمین دراز بکشید، چشمان خود را به آرامی ببندید سپس بدن خود را کاملا شل و وانهاده کنید. ( هیچ قسمت از بدن نباید منقبض و سفت باشد ) ،سپس حواس خود را به پایین ترین قسمت بدن خود یعنی پاها متمرکز کنید، انگشتان پا را کاملا حس کنید،حالاهمین عمل رابه ترتیب ازپایین به بالابرای کلیه اعضا بدن خود انجام دهید.((در حین تمرین حواس خود را بجز بر اعضا بدن به چیز دیگری معطوف نکنید.)) اکنون به ارامی نفس عمیقی بکشید و چند ثانیه نفس خود را حبس کنید سپس خیلی ارام نفس رابیرون بدهید.سعی کنید هنگام تنفس با بالا و پایین بردن شکم تنفس کنید نه با قفسه سینه خود.تنفس در هیپنوتیزم یکی از اصلی ترین نکات محسوب می شود.

هیپنوتیزم یک پدیده نرمال مغزی است. مغز ما سه حالت(state) دارد: اول:  حالت خواب-و دوم: حالت بیداری و  سوم: حالت بین این دو یعنی حالت هیپنوتیزم.مهم ترین اشکالی که در مورد هیپنوتیزم در جامعه وجود دارد و موجب سوء تفاهم مــی شــود ایـن اسـت کـه بعضی افراد اینطور بیان کرده اند که هیپنـوتیزم یـک پـدیده ماورای طبیعی، غیرعادی و فراحسی است؛ درحالیکه باید گفت هیپنوتیزم یک state مغزی است. بیداری معمولی یک حالت مـغـزی اسـت. کـسـی کـه بـیـدار اسـت مـی بـیـند، مـی‌شـنـود و بـه مـحـیـط واکـنش نشان می دهد. خواب طبیعی نیز یک حالت دیگر مغزی است که در آن کلیه فعالیت های درونی اندام های بدن به صورت طبیعی صورت می گیرد. اما مغز در یـک حالت stand by قرار دارد. مغز فردی که خوابیده نسبت به محیط واکنش خاص از همان نوعی که فرد بیدار است نشان نمی دهد. مثلا فـردی کـه خـوابـیده واکنشی نسبت به صحبت هایی که اطرافیانش می کنند نشان نمی دهد. هر حسی که از بیرون می آید باید از آستانه ای بالاتر باشد تا فرد خوابیده بتواند به آن واکنش نشان دهد. اگر فرد خوابیده را آرام صدا کنند بیدار نمی شود اما اگر با صدای بلند خطاب شود چون از آستانه خوابیدن بالاتر است، واکنش نشان می دهد و بیدار می شود.

 “هیپنوتیزم یک روش و یک ابزار است و یک هدف نیست . شاهکار هیپنوتیزم ایجاد آرامش است و با این حربه به جنگ ریشه ای و بنیادی با بیماریهای اضطرابی می رود و در ابتدا هم با همین ویژگی متولد و شناخته شد.”از همان ابتدا روی سخن هیپنوتیزم ضمیر ناخود آگاه بود و اکنون هم مهمترین مخاطب هیپنوتیزم همین ضمیر ناخود آگاه است . بنابر این ایجاد خلسه و کنار زدن ضمیر خود آگاه از مهمترین تکنیکهای هیپنوتیزمی است که بمرور زمان یک ویژگی دیگر هم یافتند . فهمیدند حتماً لازم نیست یک نفر بعنوان هیپنوتیزور یک نفر دیگر بنام سوژه را هیپنوتیزم کند ، بلکه یک فرد می تواند خودش ، خودش را هیپنوتیزم کند اما کاربرد آنرا نمی دانستند .

هیپنوتیزم درمانی

تحقیقات نشان داده است که هیپنوتیزم فقط با تلقینات مناسب ایجاد شده و هیچ ارتباطی با هیچ نیروئی ندارد. هیپنوتیزم درمانی” یک روش درمانی است که در یک مرحله یا مراحلی از آن از هیپنوتیزم استفاده می شود.

درباره ابعاد روحی و روانی انسان ، نظریه های بسیاری وجود دارد که بعضی از آنها مبنای علمی داشته و برخی از آنها نیز پایه علمی نداشته، ریشه در خرافات و انحرافات دارند و اغلب از اشتباهات شخصی و اطلاعات ناکافی ناشی می شوند( در مقاله بعدی مفصل صحبت خواهیم کرد).

تاریخچه هیپنوتیزم

هیپنوتیزم درمانی یا هیپنوتراپی روش درمانی نویی نیست بلکه سابقه ای به قدمت بشر دارد.هیپنوتیزم در کتاب شفای ابن سینا به عنوان یک پدیده در درمان نیز مطرح شده و در دوره ای به عنوان طب مکمل معرفی گردیده است و از سال ۱۹۹۸ به عنوان یک درمان کامل و در بطن دانش پزشکی جهان پذیرفته شده است.

 

0 responses on "هیپنوتیزم را بشناسیم"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

در صورت مفید بودن این آگاهی را با دوستان خود به اشتراک بگذارید